We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Elektriciteit

Elektrische schema's

Vooraleer er elektriciteit gelegd kan worden, moet er een elektriciteitsplan gemaakt worden dat bestaat uit een eendraadschema en een situatieschema. Deze schema’s zijn verplicht en moeten ook aanwezig zijn bij de keuring van de installatie.

Wat is een elektriciteitsplan?

Een elektriciteitsplan bestaat uit twee schema’s, een eendraadschema en een situatieschema. Deze schema’s geven een duidelijk overzicht van de hele elektrische installatie in een woning. 

 

Je moet een elektriciteitsplan maken vooraleer je elektriciteit gaat leggen in een woning. Het is een hulpmiddel bij de werken die je gaat uitvoeren. 

 

Elke nieuwe elektrische installatie of een wijziging aan een bestaande installatie moet steeds gekeurd worden door een erkend installateur of controleur. 

Elektrisch plan

Elektriciteit

Voordelen van elektrische schema’s

De schema's zorgen voor je eigen veiligheid en een besparing in kosten

Naast het feit dat je de plannen nodig hebt voor het keuren van je installatie, is het belangrijk deze ook bij te houden en te gebruiken in de woning. De schema’s kunnen meteen duidelijk maken welke stroomgroep je moet uitschakelen bij een elektrische panne of een defect.

Daarnaast kan je op het eendraadschema ook zien hoeveel ampère elke groep heeft. Zo kan je makkelijk inschatten of de stroomgroep overbelast zou raken bij het aansluiten van een bepaald apparaat. 

Met de schema's bespaar je geld tijdens de verbouwingen

Als je wil verbouwen of je woning wil voorzien van een beveiligings- of domoticasysteem kan je de technische tekeningen gebruiken om te kijken of er aanpassingen nodig zijn, zoals het verzwaren van een stroomgroep. 

Ook als de verbouwing niets met elektriciteit te maken heeft, zijn de tekeningen belangrijk. Zo weet je waar bepaalde leidingen of kabels lopen

De schema's verhogen de verkoopwaarde van je woning

Bij het verkopen van een woning is een keuring van de elektrische installaties noodzakelijk en daar horen ook de elektrische schema’s bij. Een goedgekeurde elektriciteit installatie verhoogt namelijk de waarde van je woning. 

Wat is een eendraadschema?

Een eendraadschema is een schematische weergave van alle leidingen, kabels en elementen van de elektrische installatie met speciale symbolen. Aan de hand van de verschillende symbolen wordt de opbouw van je installatie weergegeven. 

 

Deze symbolen worden gebruikt door iedereen in de bouwsector voor het weergeven van:

  • leidingen
  • geleiders
  • plaatsing schakelaars
  • aftakkingen
  • lichtpunten

 

Elke afzonderlijke stroombaan krijgt een letter, die ook weer terugkeert op de zekeringkast. Elke aftakking van een stroombaan krijgt dan weer een cijfer en een vermelding van het aantal ampère van de stroombaan.

Elektrisch schema

"Tip: De schema's moeten in drievoud aanwezig zijn op het moment van de keuring."

Wat is een situatieschema?

Een situatieschema is een grondplan van de woning dat met symbolen de plaatsen aanduidt van de verschillende elementen van het eendraadschema.

 

Op zo’n schema worden, door middel van een plattegrond, alle eindpunten van je installatie weergegeven, zoals lichtpunten, schakelaars en stopcontacten. Sommige belangrijke of vaste toestellen worden ook vermeld op het schema, zoals koelkasten, wasmachines of een CV-ketel. 

Hulp nodig bij jouw elektriciteitsplan?