We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Verwarming & koeling

Vloerverwarming

Met vloerverwarming kan je jouw woning op een stijlvolle en gezellige manier verwarmen en terwijl ook nog eens besparen op je energiefactuur

Radiatoren zijn vaak een storend element als het aankomt op de indeling van je interieur. Daarnaast zijn ze minder efficiënt in het verwarmen van grotere ruimtes. Je moet de temperatuur van de radiator al behoorlijk hoog zetten om een hele ruimte te verwarmen.

Bij vloerverwarming zitten de verwarmingselementen verspreid onder het gehele oppervlak van de ruimte. Je kan de thermostaat hierdoor gemakkelijk wat lager zetten en toch nog een aangenaam warme ruimte bekomen. Dit verschil in graden zal je zeker merken op jouw energiefactuur.

Hoe werkt het?

De plaatsing van de vloerverwarming is afhankelijk van de staat van de vloer. Je kan de vloerverwarming in de chape leggen, in de chape frezen of op de bestaande vloer leggen

 

De leidingen worden steeds in een specifiek patroon gelegd. Vaak is dat een slakkenhuispatroon. Hierbij worden de leidingen gelijkmatig gelegd over de vloer waardoor de warmte mooi verdeeld wordt. 

 

Voor ruimtes met grotere ramen wordt eerder het haarspeldpatroon gebruikt. De leidingen worden dan wat dichter bij elkaar gelegd waardoor koude zones vermeden worden.

Verwarmen en koelen met vloerverwarming

Wie denkt dat je met vloerverwarming alleen de temperatuur kan verhogen heeft het mis. Je kunt er namelijk ook je woning mee koelen

Verwarming & koeling

Voordelen van vloerverwarming

Over het algemeen heeft een systeem de volgende voordelen:

Gelijkmatige verdeling van de warmte, dus prettige temperatuur

Lager energieverbruik in combinatie met isolatie, daardoor kostenbesparend

In bepaalde gevallen geen radiatoren of andere verwarmingselementen meer nodig

Gezonder, omdat er minder stof in de lucht zit dankzij goede regulatie van de warmte

Waardeverhoging voor je huis. Je krijgt een betere EPC score

Veilig, want geen kind kan zich meer branden aan hete radiatoren

Wat kost vloerverwarming?

De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van het benodigd vermogen en de oppervlakte. Voor een gemiddelde woning mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 25 tot € 30 per vierkante meter voor materialen en van € 40 tot € 75 per vierkante meter inclusief plaatsing.

Over het algemeen is vloerverwarming duurder dan radiatoren, in aanschaf en aanleg. Vloerverwarming wordt meer beschouwd als een luxeproduct, maar kan je op termijn doen besparen doordat het gelijkmatig de hele ruimte verwarmt.

Bij het plaatsen van vloerverwarming is het belangrijk dat de vloerafwerking een niet te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte de ruimte niet. De meest gebruikte, en ook meest efficiënte, vloerafwerking zijn tegels. Ook bepaalde laminaatvloeren zijn goed te combineren.

Vloerverwarming is zeker in staat om je woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als je wilt. Al kan je vloerverwarming ook gebruiken als bijverwarming.

Hulp nodig bij jouw keuze van verwarming & koeling?