Elektriciteit
Verlichting is een belangrijk onderdeel van een woning. Je kan er de functionaliteit en sfeer van een ruimte volledig mee bepalen. Maar vaak is het moeilijk te bepalen hoeveel lampen je precies nodig hebt om de ruimte goed te verlichten, met als gevolg dat je te veel of net te weinig lampen laat installeren. Het heeft daarnaast ook een impact op je energiefactuur.
ETS creëert niet alleen een aangename sfeer in je woning, maar zorgt ook voor een goede verlichting van je tuin. Met de juiste tuinverlichting kun je ervoor zorgen dat je zelfs tijdens de donkere wintermaanden kan genieten van het uitzicht op je tuin.
Om jouw woning van de ideale verlichting te voorzien, vertrekken we vanuit een lichtstudie.
Elektriciteit
Lichtstudie
Een lichtstudie brengt in kaart waar lampen en schakelaars het beste geïnstalleerd kunnen worden. Hiervoor komt een van onze lichtadviseur langs bij je thuis. Op basis van een woningplan en de natuurlijke lichtinval in jouw woning bekijken we wat de verlichtingsmogelijkheden en -noden zijn. Er wordt rekening gehouden met de functionaliteit en indeling van de ruimte. Natuurlijk worden eventuele bijkomende wensen die je hebt ook geïntegreerd.
Dankzij het lichtplan krijgen we een duidelijk beeld van waar de lampen en lichtarmaturen geïnstalleerd moeten worden en hoeveel dit er in totaal zijn. Dit plan vormt de basis voor de installatie en aansluiting van de elektriciteit en verlichting.
Niet alleen de afmetingen van de woning, maar ook de indeling en het interieur spelen een belangrijke rol in het maken van het lichtplan. Om de aansluit- en lichtpunten vast te leggen is de functionaliteit van de ruimte erg belangrijk. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er een lichtpunt voorzien wordt op een plaats waar je een hoge kast gaat zetten
Aan de hand van dit woningplan wordt de functionaliteit van de ruimte en de sfeer in de kamers gecombineerd. Dat gebeurt door de verlichting in te delen in vier categorieën:
Een lichtplan maken bij een nieuwbouwwoning is eenvoudiger, want daar heb je nog een blank canvas. Het is dan ook belangrijk dat de lichtpunten tijdens het bouwproces geïntegreerd worden.
Als je gaat renoveren zijn de lichtpunten al vastgelegd, maar ook dan is een lichtplan maken nog mogelijk op basis van de bestaande lichtpunten en armaturen. Er kan nog veel gerealiseerd en gepersonaliseerd worden, met de nodige creativiteit. Eerst wordt de basisverlichting aangepakt, door een goede balans te zoeken tussen direct en indirect licht. Daarna kijken we naar de sfeerverlichting, die het contrast tussen licht en donker maakt. Als laatste wordt de taakverlichting toegevoegd, die focust op de plaatsen waar je werkt en leeft.
Bij een lichtplan voor renovaties wordt er steeds rekening gehouden met de energiezuinigheid. De gloeilampen in de woning worden zoveel mogelijk vervangen door ledverlichting. Deze zijn iets duurder, maar gaan tot 15 jaar langer mee en zijn zo dus ook beter voor het milieu.
ETS legt zich toe op alle HVAC installaties in woningen en dit van ontwerp tot en met de inbedrijfstelling en nazorg. Ons team van ervaren professionals en onze ResCert kwalificatie garanderen kwaliteit en betrouwbaarheid.
© ETS – Energie, comfort en veiligheid voor je woning!
Made by Tunity.be