We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Slimme oplossingen

Domotica

Wat is domotica?

Onder de noemer domotica vallen alle technische installaties die voor de automatisering van de woning zorgen. Dat kan gaan van intelligente verlichting tot automatische zonwering. Kortom, alle kleine en grote automatiseringen die je dagelijkse leven een stuk eenvoudiger, sneller en duurzamer maken.

 

Het installeren van domotica in jouw woning hoeft geen grote werken te betekenen. Je hoeft namelijk niet meteen voor een volledig systeem te kiezen, maar kan ook starten met kleine aanpassingen op het laagspanningsnet.

 

Hoe werkt domotica?

De werking van een domoticasysteem is steeds gebaseerd op een controller. Dit verbindt alle sensoren in de woning. Via software bepaal je dan welke handelingen geactiveerd worden op basis van verschillende inputs, zoals een klik, het aanzetten van een toestel of het tijdstip.

energiemanagement
Smart devices

Slimme oplossingen

Smart Home

Een Smart Home, dat is het leven versimpeld en geautomatiseerd op je smartphone! 

 

Een Smart Home biedt je allerlei voordelen. Het vergroot niet alleen het wooncomfort, maar draagt ook bij aan een veiligere en energiezuinigere woning.

 

 

Wat is een Smart Home?

Dankzij slimme oplossingen kan je elektrische toestellen, zonwering, verlichting, verwarming en ventilatie en dergelijke eenvoudig beheren met je smartphone. Je kan er ook voor kiezen ze op een bepaald tijdschema of automatisch te laten werken. Zo kan je bijvoorbeeld met verlichting gaan spelen door het automatisch te laten werken afhankelijk van de lichtinval. 

 

Vergeet je wel eens het licht uit te doen wanneer je het huis uitgaat? Dat kan je dankzij de Smart Home technologie van op een afstand regelen! Of je kan bijvoorbeeld de verwarming zo instellen dat de temperatuur verhoogt voordat je wakker wordt of thuiskomt, zodat je het altijd aangenaam warm hebt in huis. 

Verschil tussen domotica en Smart Home

Domotica en Smart Home worden vaak onder dezelfde noemer gezet, maar toch zijn er een aantal verschillen tussen de twee. 

Iedere consument kan een Smart Home aanschaffen, terwijl een domoticasysteem bij een gespecialiseerde installateur moet gekocht worden.

Een domoticasysteem brengt heel wat kabels met zich mee en vraagt om kabelmanagement. Een Smart Home daarentegen is zo goed als draadloos.

De installatie van een domoticasysteem moet gebeuren door een specialist. Dit wordt daarom vaak ook bij het bouwen van een woning meteen geïntegreerd. Een Smart Home systeem kan vaak door de consument zelf geïnstalleerd worden.

De prijs van een domoticasysteem ligt nog steeds hoger dan die van een Smart Home. 

Digital screen home control

"Kleine aanpassingen kunnen al een grote impact hebben op jouw leven."

Smart Home & Domotica

De voordelen van een Smart Home

Een Smart Home kan op verschillende manieren zorgen voor voordelen in je woning, zoals gemak, tijdsbesparing en kostenbesparing.

Gemak
Een Smart Home in huis hebben brengt een hoop gemak met zich mee. Je kan er taken mee automatiseren, waardoor je meer tijd hebt voor andere zaken of je geen zorgen meer moet maken als je iets vergeten bent.

Tijdsbesparing
Doordat een Smart Home gemak met zich meebrengt, bespaar je tijd. ‘s Ochtends staat de koffie al klaar wanneer je opstaat en het alarm schakelt automatisch in wanneer je de deur uitgaat. Geen zorgen en meer tijd.

Kostenbesparing
Een Smart Home-installatie kopen brengt wel kosten met zich mee, maar door deze slimme oplossingen kan je kosten besparen. Een slimme thermostaat bijvoorbeeld toont je exact hoeveel energie je verbruikt en schakelt automatisch uit wanneer je niet thuis bent. Net zoals je lampen en andere apparaten. 

Niko Home Control

Bij een Niko Home Control systeem begin je met een basisinstallatie die je na verloop van tijd, en volgens eigen behoefte, kan uitbreiden zonder dat hiervoor extra bedrading moet worden toegevoegd. 

 

Het maakt dus niet uit of je een nieuwbouw hebt, aan het vernieuwbouwen bent of simpelweg je woning wil automatiseren. Het systeem is erop voorzien om overal, in elke soort woning, te werken. Het enige dat je nodig hebt is elektriciteit.

 

 

Met een Niko Home Control systeem kan je :

 

  • Alle toestellen en verlichting in je woning beheren met slechts één schakelaar.
  • Je rolluiken en zonwering automatiseren.
  • Spraakherkenning gebruiken om bijvoorbeeld het licht te dimmen, het alarm te activeren of de temperatuur te regelen.
  • Opteren voor draadloze schakelaars die op eender welke plaats geïnstalleerd kunnen worden.
Domotica Niko Home

KNX-protocol

KNX is een wereldwijd erkend communicatieprotocol dat werd ontwikkeld voor woning- en gebouwautomatisering. Vrijwel elke installatie is via KNX “slim” te maken. Hierdoor kunnen de installaties en apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar communiceren.

 

De keuze voor het KNX-protocol biedt verschillende voordelen:

 

  • De producten worden uitvoerig getest voor ze de markt op gaan, de samenwerking tussen producten van verschillende fabrikanten wordt hierdoor gegarandeerd.
  • Vrijwel elk toestel is te automatiseren met het KNX-protocol. 
  • KNX is een decentraal systeem. Dat wil zeggen dat bij problemen met één apparaat, het systeem hier onafhankelijk van blijft doorwerken.
  • KNX is een open systeem en dus compatibel met andere protocollen.

Er zijn nog talloze voordelen die de installatie van slimme oplossingen biedt. Wil jij graag de voordelen voor jouw woning ontdekken ? Dan kan je bij ETS terecht.

Wat je energiebehoeften ook zijn, ETS zorgt voor een aangenaam binnenklimaat!

ETS is gespecialiseerd in domotica, videofonie en inbraakbeveiliging.  Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste toepassingen om van jouw woning een Smart Home te maken. 

 

 

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek om de noden van jouw woning te bespreken.