We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Verwarming & koeling

Condensatieketel

In tegenstelling tot de traditionele verwarmingsketel worden bij een condensatieketel de uitgestoten rookgassen en waterdampen opnieuw gebruikt. Op die manier gaat de opgewekte energie niet verloren en kan je besparen op de kosten.   

Schema's maken

Hoe werkt het?

Een condensatieketel werkt zoals een traditionele verwarmingsketel. Aardgas wordt in de ketel verbrand. De warmte geproduceerd bij deze verbranding wordt gebruikt om water op te warmen. Dit water wordt vervolgens gebruikt om je woning of sanitair water te verwarmen

De rookgassen die bij een traditionele ketel via de schoorsteen verdwijnen, worden bij een condensatieketel gerecupereerd om hier vervolgens opnieuw warmte uit te winnen. Hiervoor worden ze gecondenseerd (vandaar ook de benaming) of vloeibaar gemaakt. Het condenswater dat hieruit ontstaat is pH-neutraal en kan daarom zonder problemen rechtstreeks afgevoerd worden in de riolering. 

Verwarming & koeling

Voordelen van een condensatieketel

Milieuvriendelijk doordat ze minder CO2 en andere gassen uitstoten.

Lager in verbruik dan een traditionele gasketel.

Hoog rendement

Wat kost een condensatieketel

De prijs van een nieuwe condensatieketel is afhankelijk van het merk en type, maar varieert meestal tussen de € 2.000 en € 7.500. Bij het kiezen van een condensatieketel is het ook belangrijk om te kijken naar het rendement. Een ketel gaat 15 tot 20 jaar mee en kan je heel wat geld uitsparen door te kiezen voor een condensatieketel met een goed rendement en correcte dimensionering.

Premie condensatieketel

Door je verwarmingsketel te vervangen door een condensatieketel kan je op termijn flink wat besparen. Daarbovenop kan je in bepaalde gevallen ook aanspraak maken op enkele premies.

Overkoepelende renovatiepremie

Met de overkoepelende renovatiepremie kan je 20 tot 30% van je facturen terugbetaald krijgen, met een maximum bedrag van € 7.500. Het minimum bedrag is € 2.500. De werken moeten wel uitgevoerd zijn door een erkend installateur om aanspraak te kunnen maken.

Fluvius premie (enkel voor beschermde afnemers)

Als beschermde afnemer kan je voor het plaatsen van een nieuwe condensatieketel genieten van een premie van netbeheerder Fluvius:

  • € 1.800 bij het vervangen van een oude ketel op aardgas, propaan of butaan.
  • € 2.500 bij het vervangen van een oude ketel op mazout.

Deze premie bedraagt maximum 40% van de eindfactuur.

Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.

Verlaagd btw-tarief

Als je een nieuwe condensatieketel plaats in een woning die ouder is dan 10 jaar, kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de ketel en arbeidskosten. De ketel moet dan wel geplaatst zijn door een erkend installateur

Verwarming & koeling

Waarop moet je letten bij een condensatieketel op mazout of gas?

Er bestaan verschillende condensatieketels, op mazout en op gas. Er zijn dus ook verschillende zaken waarop je moet letten als je een nieuwe condensatieketel wil plaatsen of je ketel wil laten vervangen.

Condensatieketel gas

Als je gasketel meer dan 20 jaar oud is, is het tijd om deze te vervangen. Maar er zijn enkel nog gascondensatieketels toegelaten. Hiermee zit je weer voor 20 jaar goed en geniet je van een flinke energiebesparing tot wel 30%. Op die manier verdien je je investering snel terug en geniet je van meer comfort.

 

Ook bij nieuwbouw kan je kiezen voor een gascondensatieketel. Er moet wel een mogelijkheid voor een gasaansluiting zijn en geen verkaveling, appartementsgebouw of woningbouwproject zijn.

 

Een onderhoud van een gascondensatieketel is 2-jaarlijks verplicht voor ketels vanaf 20 kW. De prijs van een condensatieketel op gas is gemiddeld € 2.000 tot € 5.200.

Condensatieketel mazout

Als je mazoutketel meer dan 20 jaar oud is, is het tijd om deze te vervangen. Er zijn enkel nog condenserende ketels op mazout toegelaten. Hiermee zit je voor ongeveer 20 jaar goed en bespaar je tot wel 30% op je energiefactuur.

 

In bestaande gebouwen is het niet meer toegelaten om nog stookolieketels te plaatsen, als er in de straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

 

Ook in nieuwbouw- of vernieuwbouwwoningen met bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022 mag je geen stookolieketels meer plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. In dit geval kan je kiezen voor een gascondensatieketel of warmtepomp.


Een onderhoud van een condensatieketel op mazout is jaarlijks verplicht voor ketels vanaf 20 kW. De prijs voor een condensatieketel op mazout is gemiddeld € 4.700 tot € 7.500.

Is een condensatieketel een goede keuze bij nieuwbouw?

Bij nieuwbouwwoningen zijn stookolieketels, zoals condensatieketels op mazout, niet meer toegelaten. Daarom wordt er bij nieuwbouw vaak gekozen voor een groenere verwarmingsmethode, zoals een warmtepomp. Een gascondensatieketel installeren is ook nog een mogelijkheid, als er een gasaansluiting mogelijk is.

Condensatieketel zelf plaatsen of laten installeren?

Een nieuwe condensatieketel laat je best plaatsen door een erkend installateur. Dit kan al op minder dan één dag. Hierdoor heb je recht op garantie en is je gasketel meteen gekeurd en wettelijk in orde.

 

Ben je ook benieuwd hoeveel een CV-installatie met een condensatieketel kost in jouw woning of bedrijf, vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hulp nodig bij jouw keuze van verwarming & koeling?