We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Verwarming & koeling

Warmtepomp

Met een warmtepomp kan je op een duurzame en ecologische manier je woning verwarmen en koelen. Daarnaast kan je deze ook gebruiken om je sanitair water te verwarmen.

 

warmtepomp

Hoe werkt het?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals de aarde, de zon, het grondwater of de lucht en zet deze om in warmte. Er bestaan ook warmtepompen die je kan gebruiken om je woning te koelen. In plaats van warmte zal de pomp koud water door het afgiftesysteem laten stromen. Hierdoor kan je tijdens de warme zomermaanden de temperatuur in je woning verlagen tot een aangenaam niveau.

Enkele voordelen van een warmtepomp op een rij:

Ze hebben een laag energieverbruik doordat ze het grootste deel van de energie uit de omgeving halen en slechts een klein percentage uit elektriciteit.

Ze zijn milieuvriendelijk door het lagere energieverbruik en doordat ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen.

Ze verwarmen én koelen je woning.

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Je woning verwarmen met een warmtepomp die gebruik maakt van duurzame energie is een bijzonder slim alternatief voor het verwarmen met traditionele brandstoffen zoals stookolie of aardgas. Hierbij komen er namelijk CO2 en andere schadelijke stoffen vrij, wat bij een warmtepomp niet het geval is.

Daarnaast kunnen sommige warmtepompen je woning ook koelen. Je installatie functioneert dan als een airco zodat jij het hele jaar door geniet van een optimaal binnenklimaat: gezellig warm tijdens de winter en heerlijk fris in de zomer. 

De verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen in functie van warmtebron en warmteafgiftesysteem. We sommen ze even op:

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die lucht wordt dan in de woning geblazen. In de zomer wordt dit proces omgedraaid en blaast de warmtepomp koude lucht in de woning. Dit systeem bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

Lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt met een buitenunit warmte uit de lucht en voert die via een watercircuit naar je warmteafgiftesysteem om zo je woning te verwarmen of te koelen.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp of grondwater warmtepomp haalt warmte uit de grond via een horizontaal of verticaal captatienet. De warmte die op deze manier opgevangen wordt, wordt gebruikt om het water van je centrale verwarming op te warmen.

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomp onttrekt via een dieptepomp warmte aan het grondwater. Voor het installeren van dit systeem is er een grondboring nodig. Dat maakt deze warmtepomp minder geschikt voor particulieren, maar biedt wel een hoog rendement.

Waarmee combineer ik een warmtepomp?

In combinatie met radiatoren of vloerverwarming

Sommige types warmtepompen kunnen gecombineerd worden met radiatoren of vloerverwarming

In combinatie met zonnecollectoren

Voor een beter rendement kan je een lucht-waterwarmtepomp combineren met een zonnecollector. Dit is een installatie die zonlicht omzet in warmte en bestaat uit twee delen: een collector en een buffervat. Door de installatie van een zonnecollector zal je minder elektriciteit nodig hebben om je warmtepomp aan te drijven.

In combinatie met een warmtepompboiler

Met een lucht-luchtwarmtepomp kan je geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet je de warmtepomp combineren met een warmtepompboiler. Hiermee kan je flink wat besparen op je elektriciteitsfactuur

Kies je voor één of meerdere binnenunits?

Een lucht-luchtwarmtepomp kan je combineren met één of meerdere binnenunits. Per kamer die je wil verwarmen of koelen heb je een binnenunit nodig.

 

Heb je slechts één kamer te verwarmen en te koelen, dan is een split-airco het meest geschikt voor jou. Dat systeem bestaat uit een buiten- en binnenunit.

 

Als je meerdere kamers wil verwarmen en koelen, kies je best voor een multi-split-airco. Daarmee kan je tot vijf binnenunits aansluiten op één buitenunit.

warmtepomp

Installatie en onderhoud

Een erkend installateur plaatst de warmtepomp in je woning. In de meeste gevallen kan een warmtepomp in één dag geïnstalleerd worden. Hoe lang de installatie precies duurt, hangt af van het type warmtepomp en van de structuur van je woning.


Ook voor het onderhoud van je warmtepomp kan je terecht bij je installateur. Met een onderhoudscontract ben je zeker van een goed onderhouden warmtepomp. Een onderhoudstechnicus komt dan ongeveer één keer om de twee jaar je installatie nakijken.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp is een investering die zich op termijn terugverdient. Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt af van heel wat factoren, zoals het type en de verschillende opties. 

 

Voor de installatie van een warmtepomp bestaan er ook verschillende premies. Kijk dus zeker na of je voor zo’n premie in aanmerking komt.

Soort warmtepomp Budgetprijs warmtepomp
Lucht/water warmtepompen vanaf 1 000 euro
Lucht/lucht warmtepompen (Airco) vanaf 6 000 euro
Warmtepomp voor sanitair warm water 2 200 euro - 3 000 euro
Geothermische warmtepomp 12 000 euro - 13 000 euro
Hybride warmtepompt 5 000 euro - 6 000 euro
Lucht/water warmtepompen hoge temperatuur 9 000 euro - 11 000 euro

De prijzen in deze tabel zijn richtprijzen excl. installatie en excl. BTW.

Hulp nodig bij jouw keuze van verwarming & koeling?