We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Elektriciteit

Zekeringkast

De zekeringkast, ofwel automatenkast, groepenkast of verdeelkast, is het hart van je elektrische installatie. Van hieruit wordt de stroom verdeeld en naar de verschillende verbruikers verstuurd.

 

Daarnaast heeft de zekeringkast ook een veiligheidsfunctie. De verliesstroomschakelaars moeten voorkomen dat er ergens een lekstroom kan zijn, want als dit wel zo is, kan dit best gevaarlijk zijn. Het is dus sterk aangewezen om een professionele zekeringkast te installeren. 

 

Bij een nieuwe installatie is het belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel ruimte je nodig zal hebben. Daarvoor moet je het aantal differentieel schakelaars en het aantal automaten op voorhand al bepalen. Pas dan kan je een goede inschatting maken.

Aansluiting zekeringkast
Zekeringkast

Waarvoor dient een zekeringkast?

Een zekeringkast heeft heel wat belangrijke functies, zoals:

  • Het verdelen van de stroom en die naar verschillende verbruikers sturen.
  • Het energieverbruik meten en op die manier jouw energiefactuur bepalen.
  • Het beschermen tegen elektrische schokken bij een defect aan een elektrisch apparaat.

Elektriciteit

Kies ik voor een uitbreiding, herstelling, verplaatsing of vernieuwing?

Uitbreiding

Als je van plan bent om je woning te verbouwen of zonnepanelen of iets dergelijks te plaatsen, is het noodzakelijk om je zekeringkast uit te breiden. Er moeten dan bijvoorbeeld extra zekeringen geplaatst worden en ook je eendraadschema en situatieschema moeten mee aangepast worden, zodat deze overeenkomen met de nieuwe situatie.

Herstelling

Het is ook mogelijk dat er enkele herstellingen moeten worden uitgevoerd aan je zekeringkast. De meest voorkomende herstellingen zijn:

  • automaten of zekeringen vervangen
  • een kortsluiting herstellen
  • een stroompanne herstellen
Verplaatsing

Een Smart Home-installatie kopen brengt wel kosten met zich mee, Soms is de verplaatsing van je oude zekeringkast ook nodig. Als deze zich in je garage bevindt en je ze wil verplaatsen naar bijvoorbeeld de bergruimte, moet je geen nieuwe zekeringkast kopen. Een elektricien kan je bestaande zekeringkast eenvoudig verplaatsen.
maar door deze slimme oplossingen kan je kosten besparen. Een slimme thermostaat bijvoorbeeld toont je exact hoeveel energie je verbruikt en schakelt automatisch uit wanneer je niet thuis bent. Net zoals je lampen en andere apparaten. 

Vernieuwing

Als je gaat vernieuwbouwen heb je vaak een nieuwe zekeringkast nodig, maar je kan de bestaande zekeringkast ook vernieuwen. Dit is een goedkopere optie dan aanpassen, herstellen of verzwaren. 

Waaruit is een zekeringkast opgebouwd?

Een zekeringkast bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn enkele hoofdonderdelen die zeker niet mogen ontbreken:

  • De hoofdschakelaar, waarmee je de stroom van de volledige woning kan aan- of uitzetten.
  • De verliesstroomschakelaar, of differentieelschakelaar, die dienst doet met zijn veiligheidsfunctie.
  • De zekeringen, die bij overbelasting of kortsluiting de beveiliging vormen.

Waar plaats je een zekeringkast?

De ideale plaats voor een zekeringkast hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de zekeringkast, het type ruimte waarin je hem gaat plaatsen en de afstand tussen de aansluiting op het net.

"Laat je steeds bijstaan door een ervaren elektricien bij het wijzigen, herstellen of plaatsen van een zekeringkast. "

Hulp nodig bij jouw zekeringkast?