We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Sanitair

Waterverzachter

Onbehandeld leidingwater bevat kalk. Op zich is kalk niet ongezond of schadelijk, maar er zijn wel negatieve gevolgen aan verbonden.

 

Zo kan hard water huishoudelijke apparaten, kranen, glas en leidingen aantasten. Door het opwarmen van hard water kan kalkaanslag ontstaan. Dit zorgt niet alleen voor het dof worden van glaswanden en kranen, maar is ook een oorzaak voor snellere defecten in elektrische toestellen, zoals waterkokers, wasmachines, vaatwassers en dergelijke. Daarnaast heeft het ook een effect op je energiefactuur. Door te veel kalkophoping in je leidingen, hebben ze meer tijd nodig om op te warmen en gaat er dus energie verloren. 

Waterverzachter

Een waterverzachter die het water ontkalkt is hiervoor de oplossing. Door het water te behandelen heb je:

Minder poetswerk aan kranen en glazen douchewanden, smaakt je water beter.

Minder energieverbruik, blijven je leidingen proper.

Gaan huishoudelijke apparaten langer mee.

Sanitair

Wat is een waterverzachter en hoe werkt het?

Een waterverzachter kan je best vergelijken met een miniwaterzuiveringsinstallatie. Deze wordt geplaatst waar het drinkwater je huis binnenkomt. Meestal is dit in de kelder of de garage.

 

De toestellen werken volgens het principe van ionenuitwisseling: in een cilinder met harskorrels worden magnesium- en calciumionen (kalk dus) uitgewisseld voor natriumionen. Na de reiniging is het water kalkvrij en kan het verdeeld worden naar de waterleidingen en de verwarmingsketel.

Soorten waterverzachters

Waterverzachter met zout

Een waterverzachter met zout wordt het meeste gebruikt. Deze toestellen hebben een harscilinder, ofwel ionenwisselaar, met harskorrels die de magnesium- en kalkionen uit het harde water vervangen met natriumionen. Op die manier zetten ze hard water om in zacht water.

 

Na een tijdje in gebruik raakt een harscilinder verzadigd en moet hij worden schoongespoeld met zout water, vandaar de benaming ‘waterverzachter met zout’. Dit kan elektronisch ofwel mechanisch gebeuren.

 

Bij een elektronische waterverzachter gebeurt dit proces op basis van je waterverbruik. Op die manier worden onnodige spoelingen vermeden, wat efficiënt en kostenbesparend is.

 

Bij een mechanische waterverzachter gebeurt dit proces na een bepaalde periode. Dit systeem houdt geen rekening met je waterverbruik. 

Waterverzachter zonder zout

Waterverzachters zonder zout worden bijna nooit geïnstalleerd, omdat de efficiëntie ervan nog onvoldoende bewezen is. Ze zetten hard water niet echt om in zacht water en verwijderen geen kalk uit het water, maar laten het zweven waardoor het zich niet meer kan afzetten op de leidingen. 

Een waterverzachter dient ongeveer één keer per jaar onderhouden te worden. Hierbij wordt de werking van het toestel gecontroleerd en wordt er nagekeken of er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Soms wordt de ontkalker ook ontsmet of worden de aangekoekte zoutresten verwijderd. 

Voordelen regenwaterrecuperatie

20% minder energieverbruik

Hard water en kalk kunnen het verwarmingsproces in je cv-ketel en andere huishoudtoestellen bemoeilijken, waardoor er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Dit kan ervoor zorgen dat het rendement van je verwarmingsinstallatie daalt met maar liefst 20% over 5 à 10 jaar. Met een waterverzachter kan je dit vermijden.

Minder zeep nodig

Met een waterverzachter heb je minder zeep, waspoeder, wasverzachter en zout voor in de vaatwasser nodig. Hiermee kan je dus flink besparen!

Huishoudtoestellen gaan langer mee

Als het water in je huishoudtoestellen te hard is, gaat er inwendige kalkafzetting ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de toestellen niet meer optimaal functioneren en dus een kortere levensduur hebben. 

Geen flessenwater meer nodig

Met het installeren van een waterverzachter wordt de kalk in je kraantjeswater tegengehouden, maar ook de gassen en onzuiverheden worden gefilterd. Hierdoor zal je kraanwater gezonder en lekkerder zijn, waardoor je geen flessenwater meer moet kopen.

De installatie

Je laat de waterverzachter best installeren door een professionele installateur. Zo ben je zeker van:

 

  • Advies op maat: een installateur kan je de nodige informatie geven en met zijn kennis en ervaring precies bepalen welke waterverzachter het meest geschikt is voor jouw situatie.
  • Correcte plaatsing en kwalitatief resultaat: een vakman weet hoe hij te werk moet gaan en waarop hij moet letten. Zo zorgt hij voor een correcte plaatsing en afstelling van de waterverzachter.
  • Garantie: laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan kan je rekenen op garantie in geval van problemen achteraf. 
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar, dan kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Hulp nodig bij jouw keuze van sainitair?