We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Hernieuwbare energie, een must voor je woning

Hernieuwbare energiesystemen werken op basis van natuurlijke energiebronnen, zoals de aardwarmte, water, zon en wind. Dit zijn onuitputtelijke bronnen en zijn daarom een geschikt ecologisch alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar welke soorten hernieuwbare energiesystemen zijn er nu en wat zijn de voordelen hiervan? Wij leggen het uit!

Hernieuwbare energiesystemen bij ETS

De EPB-normen verplichten iedereen om een minimum aandeel van de nodige energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Zonneboilers, geothermische warmtepompen en warmtepompboilers, het zijn allemaal hernieuwbare energiebronnen die je kan installeren om te voldoen aan de EPB-normen bij het bouwen of renoveren van je woning. 

Warmtepompen

Warmtepompen werken door warmte uit de natuur te halen, zoals de aarde, het grondwater of de lucht, en deze af te geven in de woning. Het systeem haalt 80% van zijn energie uit de natuur en functioneert dus slecht voor 20% op elektriciteit. Hierdoor is het één van de meest toekomstbestendige verwarmingsoplossingen voor (ver)nieuwbouwwoningen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. We sommen ze even op:

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die lucht wordt dan in de woning geblazen om mee te verwarmen. In de zomer blaast de warmtepomp koude lucht in de woning om af te koelen. Dit soort systeem bestaat uit een buitenunit, die verbonden is met één of meerdere binnenunits in de woning.

Lucht-waterwarmtepomp

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en voert die via een watercircuit af naar je warmteafgiftesysteem. Zo kan je je woning verwarmen of koelen.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische – of grondwater – warmtepomp haalt de warmtepomp warmte uit de grond, via een horizontaal of verticaal captatienet. De warmte wordt vervolgens gebruikt om het water van je centrale verwarming op te warmen.

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater via een dieptepomp. Om dit systeem te kunnen installeren is er een grondboring nodig. Hierdoor is deze warmtepomp minder geschikt voor particulieren, maar het biedt wel een hoog rendement. 

Niet iedereen mag zomaar geothermische werken uitvoeren. Het precies berekenen van het ontwerp, de installaties en aansluitingen moeten vakkundig gebeuren. Bij ETS kan je hiervoor terecht!

Enkele voordelen van een warmtepomp op een rij:

  • Ze hebben een laag energieverbruik doordat ze het grootste deel van de energie uit de omgeving halen en slechts een klein percentage uit elektriciteit.
  • Ze zijn milieuvriendelijk door het lagere energieverbruik en doordat ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen.
  • Ze verwarmen én koelen je woning.
hernieuwbare energie

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een energiezuiniger en ecologischer alternatief voor een elektrische boiler. Het is een lucht-waterwarmtepomp die je woning van warm sanitair water voorziet, wat het een belangrijk systeem in je (ver)nieuwbouwwoning maakt. 

Het systeem onttrekt warmte-energie uit de omgevingslucht om het water op te warmen. Het is dus een enorm energiezuinige manier om je woning te voorzien van warm water en ook nog eens te besparen op je energiefactuur.
 

Maar wanneer kies je nu voor een warmtepompboiler? Dat doe je in vier situaties. Ten eerste als vervanging van een elektrische boiler. Dit is de meest voorkomende reden om te kiezen voor een warmtepompboiler. 

Daarnaast kan je ook kiezen voor dit systeem wanneer er geen gasaansluiting is in je woning. Op die manier kies je voor een duurzaam alternatief.

Een warmtepompboiler is ook een goede keuze als er een grote behoefte aan sanitair warm water is. Het systeem is geschikt voor dergelijke situaties.

Als laatste raden we aan voor een warmtepompboiler te kiezen als je fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak hebt liggen. Deze twee systemen samen zorgen voor een hoog rendement en een lage energiefactuur!

Enkele voordelen van een warmtepompboiler op een rij:

Een warmtepompboiler heeft veel voordelen in vergelijking met andere soorten boilers:

 

  • Combineerbaar met een condensatieketel op gas of op stookolie
  • Compatibel met thermische zonnecollectoren
  • Door middel van een PV-contact compatibel met zonnepanelen
  • Een terugverdientijd van minder dan vijf jaar
  • Perfect als vervanging van een elektrische boiler
  • Geschikt voor woningen zonder gasaansluiting
  • Eenvoudige en snelle installatie
  • Weinig warmteverlies door kwalitatieve (PU-)isolatie
  • Heeft de beste score voor je EPB en EPC
  • Premie van € 300 en met een teller exclusief nacht zelfs € 360

Uiteraard zijn er nog heel wat andere hernieuwbare energiesystemen, zoals zonnepanelen en dergelijke. Elk met zijn voor- en nadelen, prijs en eigen werking. Wat de beste oplossing is voor jou hangt af van de situatie en het project. 

Hulp nodig bij jouw keuze van hernieuwbare energie?

ETS is dé geschikte partner voor hernieuwbare energie.

Deel dit artikel