We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Hoe in de slaapkamer energie besparen?

Duurzaam of energieneutraal wonen is hot. Dat is natuurlijk geen verrassing met de steeds stijgende energieprijzen. In elk deel van je huis kan je energie besparen. Dan praten we niet over de welgekende tips zoals de thermostaat wat lager zetten of een douche te nemen in plaats van een bad. Nee, we nemen je mee naar elke ruimte in je woning om te bespreken wat je kan doen om hier energie te besparen.

De slaapkamer

Toepassing 1: domotica

Domotica of het automatiseren van je woning zorgt dat je energie kan besparen zonder in te boeten op je wooncomfort. Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik en kan met een controller al je apparaten regelen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om bepaalde apparaten uit te schakelen op momenten wanneer er niemand thuis is. 

 

Hoewel er vaak wordt gedacht dat het installeren van domotica een groot werk is, valt dat in de realiteit best wel mee. Je hoeft namelijk niet meteen voor een heel systeem te kiezen, maar kan al beginnen met kleine aanpassingen op het laagspanningsnet.

Toepassing 2: slimme thermostaat

Wil je de verwarming van je woning optimaal benutten? Dan is een slimme thermostaat wel aangewezen. De mogelijkheden hiermee zijn bijna oneindig. Denk aan:

 

Het opvolgen van je verbruik.

Dankzij een app ontvang je dagelijks een uitgebreid overzicht met je verbruik per toestel. 

 

Continu bedienbaar, ook wanneer je niet thuis bent.

Net vertrokken vanuit je werk? Zet snel even de verwarming aan en geniet van een aangename binnentemperatuur als je thuiskomt. 

 

Geofencing

Een slimme thermostaat kan herkennen wanneer je niet thuis bent. Stel je verwarming staat op zaterdag ingesteld van 7u ‘s ochtends tot 20u ‘s avonds, maar je moet onverwacht je woning verlaten. Het geofencing-systeem van een slimme thermostaat kan dan detecteren dat je niet meer thuis bent als je bijvoorbeeld 500m verwijderd bent van je woning.

slaapkamer energie besparen

De toepassingen in de slaapkamer

“Maar, hoe kan domotica en een slimme thermostaat in mijn woning ervoor zorgen dat ik minder energie verbruik?”. We leggen het je graag uit.

 

Je slaapkamer verwarmen wanneer er een raam openstaat om te verluchten, is letterlijk geld uit de ramen gooien. Als je woning voorzien is van een domoticasysteem en een slimme thermostaat is dit verleden tijd. Dankzij magneetcontacten in de ramen weet het systeem wanneer er een raam openstaat. De verwarming in die ruimte zal dus een paar graden lager gezet worden of het systeem schakelt deze gewoon uit.

Zoals je ziet, bestaan er verschillende systemen die kunnen helpen om je energiefactuur te verlagen. In elke ruimte kan je stappen ondernemen om een stapje dichter te zetten naar een energieneutrale woning. Bij ETS staan we klaar om je van A tot Z te begeleiden naar duurzaam wonen. Voor een totaalproject mag je ons altijd contacteren om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel