We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Onderdelen van een energie-installatie: elektriciteit

Elektrische toepassingen zijn onmisbaar in jouw nieuwbouw of renovatieproject. Van de standaard toepassingen tot de meer complexe: van de meterkast met alle nodige bekabeling, schakelaars en meer, tot alles wat nodig is om je installaties te voorzien van elektriciteit.

Elektrische schema’s

Voor het leggen van elektriciteit is er een elektriciteitsplan nodig, bestaande uit een eendraadschema en een situatieschema. Wij leggen je uit wat een elektriciteitsplan precies is.

Wat is een elektriciteitsplan?

Een elektriciteitsplan bestaat uit twee schema’s, een eendraadschema en een situatieschema. Deze schema’s geven een duidelijk overzicht van de hele elektrische installatie in een woning. 

 

Het elektriciteitsplan moet opgemaakt worden voor je elektriciteit gaat leggen in je woning. Het dient als hulpmiddel bij de werken die ze gaan uitvoeren. Elke nieuwe installatie of een wijziging aan een bestaande installatie moet steeds gekeurd worden.

Voordelen van elektrische schema’s

De schema’s zorgen voor je eigen veiligheid en een besparing in kosten

Het is belangrijk om de plannen bij te houden en te gebruiken in je woning. De schema’s geven je een duidelijk overzicht welke stroomgroep je moet uitschakelen bij een panne of defect of welke stroomgroep overbelast zou raken bij het aansluiten van een bepaald apparaat.

Met de schema’s bespaar je geld tijdens de verbouwingen

Je kan de technische tekeningen gebruiken om te kijken of er aanpassingen nodig zijn bij verbouwingen, of wanneer je de woning wil voorzien van een beveiligings- of domoticasysteem. 


De schema’s verhogen de verkoopwaarde van je woning

Bij de verkoop van een woning is een keuring van de elektrische installaties noodzakelijk. Daarvoor heb je ook de schema’s voor nodig. Een goedgekeurde installatie verhoogt namelijk de waarde van je woning.

Tip: De schema’s moeten in drievoud aanwezig zijn op het moment van de keuring.
Elektrisch plan

Lichtstudie

Verlichting is een belangrijk onderdeel van een woning. Je kan er de functionaliteit en sfeer van een ruimte volledig mee bepalen. Om jouw woning van de ideale verlichting te voorzien, laat je een lichtstudie opmaken.

Wat is een lichtstudie?

Een lichtstudie brengt in kaart waar lampen en schakelaars het beste geïnstalleerd kunnen worden. Het wordt opgesteld op basis van een woningplan en de natuurlijke lichtinval. Er wordt rekening gehouden met de functionaliteit en indeling van de ruimte. 

 

Dankzij het lichtplan krijg je een duidelijk beeld van waar de lampen en lichtarmaturen geïnstalleerd moeten worden. Het vormt de basis van de installatie en aansluiting van de verlichting in je woning.

Een lichtplan voor nieuwbouwwoningen

Een lichtplan maken bij een nieuwbouwwoning is eenvoudiger, want daar heb je nog carte blanche. Het is dan ook belangrijk dat de lichtpunten tijdens het bouwproces geïntegreerd worden.

Een lichtplan voor vernieuwbouw

Als je gaat renoveren zijn de lichtpunten al vastgelegd, maar ook dan is een lichtplan maken nog mogelijk op basis van de bestaande lichtpunten en armaturen. Er kan nog veel gerealiseerd en gepersonaliseerd worden, met de nodige creativiteit.

Wat zijn de voordelen van een lichtstudie?

  • De meest optimale verlichting in elke ruimte voor elke functie
  • Een professionele uitstraling met ruimtes die helemaal tot hun recht komen
  • Optimaal energieverbruik van je verlichting
  • Een belangrijke esthetische meerwaarde voor je eigendom
  • De meest geschikte armaturen voor je verlichting

Zekeringkast

De zekeringkast, ofwel automatenkast, groepenkast of verdeelkast, is het hart van je elektrische installatie. Van hieruit wordt de stroom verdeeld en naar de verschillende verbruikers verstuurd. Het is dus belangrijk om een professionele zekeringkast te installeren.

Waarvoor dient een zekeringkast?

Een zekeringkast heeft heel wat belangrijke functies, zoals het verdelen van de stroom en die naar verschillende verbruikers sturen. Maar ook het energieverbruik meten en op die manier jouw energiefactuur bepalen en het beschermen tegen elektrische schokken bij een defect aan een elektrisch apparaat.

 

 

Laat je steeds bijstaan door een ervaren elektricien bij het wijzigen, herstellen of plaatsen van een zekeringkast.

Meer informatie voor jouw totaalproject?

ETS is dé geschikte partner voor ventilatiesystemen.

Deel dit artikel