We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Energiemanagement is de toekomst

Hoe kan jij verstandig omgaan met energie bij je thuis? Dat is een vraag die heel wat bouwers, verbouwers en ook gewone burgers zich stellen, want het is de toekomst.

Wat is energiemanagement?

Bij energiemanagement gaat het er om je technische installaties met elkaar te laten communiceren zodat ze het energieverbruik kunnen managen en op een optimale manier kunnen inzetten. Dit zorgt voor een positief effect op je energiefactuur en je moet zelf helemaal niets doen.

 

Nu, nog niets, want het klinkt niet alleen futuristisch, maar het is ook (deels) nog niet voor morgen. Toch bestaan er al mogelijkheden om vandaag de dag met energiemanagement aan de slag te gaan, door je zonnepanelen en thuisbatterij te laten communiceren met je warmtepomp of laadpaal bijvoorbeeld.

energiemanagement

Energiemanagement in het heden

Kan ik dit al integreren in mijn woning? Zeker, als je zonnepanelen en een laadpaal hebt bijvoorbeeld. De laadpaal kan dan in de gaten houden of er netto-energie terug geleverd kan worden aan het stroomnet. Als dit het geval is zal de laadpaal de auto gaan laden met hetzelfde vermogen als waarmee energie terug geleverd wordt. Zo laadt de wagen volledig op met zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast wordt de wagen niet met meer vermogen geladen dan de aansluiting aankan.

 

Heel wat mensen hebben ook al een thuisbatterij geïnstalleerd. De batterij werkt hier hetzelfde als de laadpaal. Als er energie gebruikt wordt, zal de batterij deze energie leveren zodat deze niet van het net gehaald hoeft te worden. Handig, toch?

Energiemanagement in de toekomst

Echt al je technische installaties laten samenwerken voor een optimaal energieverbruik ligt echter nog wat moeilijk. Het is namelijk zo dat alle installaties daarvoor dezelfde ‘taal’ moeten spreken en dat is nu nog niet het geval. 

 

Als (ver)bouwer kan je echter wel al rekening houden met het energiemanagement van je woning door alle installaties van hetzelfde merk te laten plaatsen. Zo ben je al zeker dat deze in de toekomst makkelijker gekoppeld kunnen worden dan allemaal verschillende merken, of verschillende ‘talen’.

Energie Management systeem (EMS)

Een Energie Management Systeem of EMS combineert meerdere slimme installatie en zorgt ervoor dat je volledig ontzorgd wordt wat de energiehuishouding van jouw woning betreft. Het laadt de auto op, verwarmt je woning, zorgt dat het water op temperatuur is en nog veel meer. De grootste uitdaging van het EMS is het aansturen van apparaten om op de juiste momenten stroom te gebruiken.

 

Een EMS moet er dus voor zorgen dat alle wensen van de gebruiker meegenomen worden, zodat het systeem een overzicht heeft van alle apparaten en hun verbruik. Op die manier kunnen ze slim en efficiënt worden aangestuurd.

De voordelen van energiemanagement

Door je woning te voorzien van een goed energiemanagement, geniet je van verschillende voordelen:

 

  • minder energieverbruik
  • besparing op energiekosten
  • connectie tussen je installaties
  • optimale regeling van je verbruik

In jouw woning?

Heb je al zonnepanelen, een warmtepomp, thuisbatterij en/of laadpaal? Dan is het wél al interessant om aan energiemanagement in jouw woning te doen.

Deel dit artikel