Zowel bij het bouwen als het renoveren denk je best goed na over de keuze van verwarmingssysteem. Een kwalitatief systeem draagt niet alleen bij aan een aangenaam binnenklimaat, maar zorgt er ook voor dat je energiekosten verlagen. Jij blij en jouw portemonnee blij!
Verwarmen met ETS
Bij ETS heb je de keuze uit verschillende systemen om je woning te verwarmen. De meest ecologische optie is met geothermische energie. Met deze techniek haal je de warmte uit de aardbodem. Dit is een hernieuwbaar en duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingsmethoden.
Zoals al eerder gezegd, heb je bij ETS een overvloed aan verwarmingsmogelijkheden. Wij bieden de volgende systemen aan:
- Warmtepomp
- Condensatieketel
- Vloerverwarming
- Ventilatie
Al deze toepassingen bespreken we uitgebreid in deze blog.
Warmtepomp
Met een warmtepomp ben je zeker van duurzaamheid. Je kan er niet alleen mee verwarmen, maar ook koelen én ze gebruiken om je sanitair water op te warmen.
Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals de aarde, zon, grondwater of lucht en zet deze om in warmte. Een klein percentage van het energieverbruik komt uit elektriciteit.
Hoe kan dit? Wel, het werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat er warmte wordt afgevoerd, haalt een warmtepomp juist de warmte van buiten naar binnen. Dit vraagt een minder intensieve opwarming van het toestel zelf. Resultaat: een besparing op jouw energiefactuur!
Condensatieketel
Een traditionele verwarmingsketel verbrandt aardgas. Uit deze verbranding ontstaat warmte. Deze wordt dan gebruikt om water, dat circuleert in je woning, te verwarmen.
Een condensatieketel werkt volgens hetzelfde principe, maar er is één heel groot verschil. De uitgestoten rookgassen en waterdampen worden opnieuw gebruikt! Hierdoor gaat de opgewekte energie niet verloren en bespaar jij dus op je kosten.
Even de voordelen op een rijtje:
- Milieuvriendelijk doordat ze minder CO2 en andere gassen uitstoten.
- Lager in verbruik dan een traditionele gasketel.
- Hoog rendement.
Vloerverwarming
Laat ons eerlijk zijn, traditionele chauffages zijn niet het meest trendy aspect in je woning. Gelukkig bestaat er een stijlvolle manier om te verwarmen: vloerverwarming. Het is niet alleen mooier qua uitzicht, maar is ook een efficiënter manier om je woning te verwarmen. Doordat de verwarmingselementen verspreid zitten onder het gehele oppervlak van de ruimte, kan je snel een aangename temperatuur bereiken.
Bij radiatoren moet je de temperatuur al redelijk hoog zetten om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Met vloerverwarming is dat dus verleden tijd. Dit zal je zeker merken aan je energiefactuur!
De plaatsing van vloerverwarming is afhankelijk van de staat van de vloer. De leidingen worden altijd in een specifiek patroon gelegd. Ofwel opteren we voor een slakkenhuispatroon of gebruiken we een haarspeldpatroon. Dat laatste is interessant voor ruimtes met grote ramen. De leidingen worden dan wat dichter bij elkaar gelegd om koude zones tegen te gaan.
Ventilatie
Wist je dat een ventilatiesysteem niet alleen zorgt voor een gezond binnenklimaat? Het kan zelfs je woning opwarmen en verkoelen! Bij ETS werken we vooral met systeem C en systeem D.
Systeem C combineert een natuurlijke toevoer met een vraaggestuurde afvoer. Dat houdt in dat de lucht alleen wordt afgevoerd als dat nodig is. Zo gaat er geen warme lucht verloren en bespaar je energie.
Bij systeem D, ook wel balansventilatie genoemd, gebeurt de toevoer en afvoer van lucht volledig mechanisch. Een warmtewisselaar recupereert de afgevoerde lucht en gebruikt het om de koude buitenlucht op te warmen.
Een ventilatiesysteem vraagt onderhoud om de goede werking te blijven garanderen. Bij de installatie leggen we uitgebreid uit hoe je het best de unit, kanalen en ventielen kan onderhouden. Bovendien kan je bij ons terecht voor het toeleveren van nieuwe filters!
Ben je helemaal klaar om jouw woning op een duurzame, ecologische manier te verwarmen? Wij staan vol enthousiasme voor je klaar om de mogelijkheden te bespreken.
Nieuwsgierig naar meer?
Wil je meer weten over de oplossingen die wij aanbieden, of wil je graag een kennismakingsgesprek?