We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Onderdelen van een energie-installatie: verwarming en koeling

De keuze van je verwarmings- en koelingssysteem is een belangrijk onderdeel van je bouwplannen, of je nu aan het bouwen of verbouwen bent. Een goed systeem zal niet alleen bijdragen aan een aangenaam binnenklimaat, maar zal ook je energiekosten en ecologische voetafdruk beïnvloeden op termijn. Kies daarom dus voor een duurzaam systeem met hernieuwbare energie om je woning te verwarmen en te koelen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is bijvoorbeeld de ideale oplossing! Met een warmtepomp kan je op een duurzame en ecologische manier verwarmen en koelen. Je kan deze installatie ook gebruiken om je sanitair water te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen, zoals de aarde, de zon, grondwater of de lucht en zet deze om in warme of frisse lucht. Zo geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat in je woning.

Enkele voordelen van een warmtepomp op een rij:

  • Ze hebben een laag energieverbruik doordat ze het grootste deel van de energie uit de omgeving halen en slechts een klein percentage uit elektriciteit.

 

  • Ze zijn milieuvriendelijk door het lagere energieverbruik en doordat ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen.

 

  • Ze verwarmen én koelen je woning.

Condensatieketel

Bij een condensatieketel worden de uitgestoten rookgassen en waterdampen opnieuw gebruikt om energie op te wekken, waardoor je flink kan besparen op de kosten.

Hoe werkt een condensatieketel?

Een condensatieketel werkt in principe zoals een traditionele verwarmingsketel. Aardgas wordt in de ketel verbrand en de warmte die hierbij geproduceerd wordt, wordt gebruikt om water op te warmen. Dit water wordt gebruikt om je woning of sanitair water te verwarmen. De rookgassen en waterdampen worden gerecupereerd om opnieuw te gebruiken om warmte te produceren. Ze worden gecondenseerd, daarom de benaming.

Voordelen van een condensatieketel:

  • Milieuvriendelijk doordat ze minder CO2 en andere gassen uitstoten.

 

  • Lager in verbruik dan een traditionele gasketel.

 

  • Hoog rendement

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een stijlvolle en gezellige manier om je woning te verwarmen en terwijl ook nog te besparen op je energiefactuur. Radiatoren kunnen vaak een storend element zijn op vlak van indeling in je interieur. Daarnaast zijn ze ook minder efficiënt in het verwarmen van grotere ruimtes. 

 

Bij vloerverwarming zitten de verwarmingselementen verspreid onder de ruimte, waardoor je de thermostaat makkelijk wat lager kan zetten om toch een aangenamen warmte te bekomen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden geplaatst, namelijk in de chape gelegd, in de chape frezen of op de bestaande vloer. De leidingen worden steeds in een specifiek patroon gelegd, een haarspeldpatroon of slakkenhuispatroon. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de ruimtes.

Voordelen van vloerverwarming:

  • Gelijkmatige verdeling van de warmte, dus prettige temperatuur

 

  • Lager energieverbruik in combinatie met isolatie, daardoor kostenbesparend

 

  • In bepaalde gevallen geen radiatoren of andere verwarmingselementen meer nodig

 

  • Gezonder, omdat er minder stof in de lucht zit dankzij goede regulatie van de warmte

 

  • Waardeverhoging voor je huis. Je krijgt een betere EPC-score

 

  • Veilig, want geen kind kan zich meer branden aan hete radiatoren

Je verwarmings- en koelingssysteem is slechts een onderdeel van je energie-installatie, maar zeker een belangrijk gegeven. Laat je hiervoor bijstaan door een ervaren installateur.

Meer informatie voor jouw totaalproject?

ETS is dé geschikte partner voor energiebesparende systemen.

Deel dit artikel