Door de benaming ‘warmtepomp’ zou je denken dat je er enkel mee kunt verwarmen, maar met niets is minder waar want met een warmtepomp kan je je woning ook koelen! Je geniet er dus het hele jaar door van, want ook tijdens de zomer maak je er gebruik van. Wij vertellen je graag hoe dat precies werkt.
Inhoud
Koelen met een warmtepomp
Normaal gezien haalt een lucht/water-warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht om het water voor je centrale verwarming op te warmen, maar om te koelen werkt het systeem net andersom. Dan onttrekt het warmte aan de binnenlucht van je woning en stuurt die zo naar buiten. Je kan hier spreken over actieve koelen, omdat je warmtepomp even hard werkt als bij het verwarmen, maar dan nog steeds op een energiezuinige manier!
Energiezuinige ventilo-convectoren
Je kan bijzonder energie-efficiënt koelen als je je warmtepomp combineert met energiezuinige ventilo-convectoren. Dat is een toestel dat warme of koude lucht in je woning verspreidt en in een sneltempo voor de gewenste temperatuur zorgt. Zo geniet jij zowel in de winter als in de zomer van een aangenaam binnenklimaat.
Wat is een ventilo-convector?
Een ventilo-convector is een toestel dat warme of koude lucht in je woning verspreid, met behulp van een ventilator. We noemen dit ook wel eens een slimme ‘binnenunit’, omdat het verbonden kan worden met de buitenunit van een warmtepomp.
Nog meer goed nieuws: met de combinatie van ventilo-convectoren en een omkeerbare warmtepomp, kun je je woning niet alleen verwarmen in de winter, maar ook koelen tijdens de zomer. De ventilo-convector verspreidt dan frisse lucht in je woning.
3 manieren om te koelen met een warmtepomp
Er zijn drie manieren waarop je je warmtepomp kan gebruiken om je woning te koelen, met actieve koelen, passieve koelen en nachtkoeling.
Actieve koeling
Bij een lucht/water-warmtepomp spreken we over actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hier net als een airco. De werking in de warmtepomp wordt omgedraaid om te kunnen koelen. In plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om te verwarmen, wordt de warmte uit de woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gestuurd.
Op deze manier kan je met één systeem het hele jaar door genieten van een comfortabele binnentemperatuur.
Passieve koeling
Bij een water/water-warmtepomp spreken we over passieve koeling, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de compressor. Doordat er een bron met koelte uit de grond aanwezig is, moet de compressor namelijk niet werken om te koelen en volstaat een energiezuinige circulatiepomp om die koelte in je woning te brengen.
Nachtkoeling
Een ventilatielucht/water-warmtepomp heeft geen koude bron in de bodem en kan dan ook niet actief koelen, maar toch is het mogelijk om in koele nachten automatisch extra te ventileren. De warmtepomp merkt zelf op als het buiten kouder is dan binnen en haalt dan extra koele lucht naar binnen. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom die de hele nacht lang voor verkoeling zorgt.
Combineren met vloerverwarming
Misschien nog een grotere verrassing, maar ook via je vloerverwarming kan je je woning koelen, als je het systeem koppelt aan je warmtepomp. Dan stroomt er als het ware koud water door de buizen om de vloer af te koelen, in plaats van het warm water dat je warmtepomp produceert.
We adviseren een watertemperatuur van ongeveer 18° C om je vloer en woning te koelen. Dit is de ideale temperatuur en zorgt ervoor dat er geen condens op de vloer ontstaat door het temperatuurverschil in de woning. Dit kan je ook voorkomen door een condensvoeler op de collector te installeren.
Wil je meer weten over koelen met een warmtepomp? Bij ETS vind je alles wat je nodig hebt om je woning te koelen, van warmtepompen van topmerken zoals Nibe, vloerverwarming en ventilo-convectoren. Wil je weten welk systeem het meest geschikt is voor jouw woonsituatie? Onze experts beantwoorden graag al je vragen!
Wil jij ook een warmtepomp in je woning?
ETS installeert het ideale systeem bij jou thuis.