We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Top 5 renovatiewerken: deze werken laten Vlamingen het meeste uitvoeren

De zomer komt eraan en dat betekent dat veel Vlamingen hun woning gaan renoveren. Het leek ons daarom het perfecte moment om je mee te nemen in de renovatiewereld. We bespreken de top 5 van renovatiewerken die de Vlaming vandaag de dag laat uitvoeren.

Top 5 renovatiewerken

#1 Ventilatie

Een makkelijke én efficiënte manier om aan de huidige EPB-normen te voldoen, is ventilatie. Bij ETS is dit hierdoor een veelgevraagd energiesysteem. Naast het voldoen aan de wettelijk opgelegde voorwaarden, heeft een ventilatiesysteem ook gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

De luchtkwaliteit van een woning wordt bepaald door verschillende factoren zoals leefgewoontes, de constructie van de woning, het aantal bewoners en de gebruikte bouwmaterialen. Al deze zaken kunnen zorgen voor vocht, ongezonde stoffen, CO2 en onaangename geurtjes. Als dit langdurig aanwezig is in de lucht kan je gezondheidsklachten ervaren. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, hoofdpijn, benauwdheid of allergieën.

Een goed werkend ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat waardoor vocht, ongezonde stoffen, CO2 en onaangename geurtjes geen kans maken. Bij ETS heb je de keuze uit twee systemen: C+ en D.

 

Ventilatiesysteem C+

Dit systeem combineert een natuurlijke toevoer met een vraaggestuurde afvoer. Verse buitenlucht komt de woning binnen via raamroosters in droge ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers en bureaus. Via de natte ruimtes zoals badkamers en keukens gaat de verontreinigde lucht weer naar buiten op een vraaggestuurde manier.

Hierdoor wordt de lucht alleen afgevoerd als het nodig is. Zo gaat er geen warme lucht verloren en bespaar je daardoor op je energiefactuur.

Ventilatiesysteem D

Ook wel balansventilatie genoemd omdat met dit systeem zowel de toevoer als de afvoer volledig mechanisch gebeurt. 

 
ventilatiesysteem

#2 Dak renoveren

Een efficiënt en belangrijk renovatiewerk is het renoveren van je dak. Een hoge isolatiegraad is een must voor een energiezuinige woning én een optimale werking van je verwarmingstoestellen. ETS is gespecialiseerd in duurzame en energiebesparende installaties, maar Treeco is de ideale partner voor duurzame renovatiewerken zoals dakisolatie.  

#3 Sanitair

Een vaak uitgevoerd renovatiewerk is de badkamer. Het is een belangrijke plaats in je woning die je dagelijks gebruikt. Na verloop van tijd kan het dus zijn dat de ruimte aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan het bad of het badkamermeubel. 

Bij ETS zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van waterverzachters en regenwaterrecuperatiesystemen. Deze energietechnieken zijn eenvoudig toe te voegen aan je sanitaire installatie. Ze zorgen voor een besparing op je water- en energiefactuur.

 

Renovatie toilet

#4 Vloerverwarming

Meer en meer Vlamingen kiezen voor vloerverwarming in plaats van radiatoren. Wij vinden dit een slimme keuze aangezien het je een flinke besparing op je energiefactuur kan opleveren. De verwarmingselementen zitten verspreid onder het gehele oppervlak van de ruimte. Hierdoor kan je de thermostaat een graadje lager zetten en toch nog genieten van een aangename temperatuur. 

 

Voor de plaatsing van vloerverwarming zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen de elementen in de chape leggen, frezen of op de bestaande vloer leggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de staat van de vloer. De leidingen leggen we in een specifiek patroon. Voor ruimtes met grote ramen is een haarspeldpatroon interessant om koude zones te vermijden. In andere situaties hanteren we een slakkenhuispatroon. 

 

Meer info over de voordelen en de kostprijs kan je hier lezen.

 

#5 Slimme elektronica

Het automatiseren van de woning is een oplossing die steeds populairder wordt. Dat begrijpen we maar al te goed want het levert je tijds- en kostenbesparing op. En, wie wilt dat nu niet?

 

Het installeren van automatiseringssystemen hoeft geen groot werk te zijn. Je kan perfect kiezen voor kleinere aanpassingen op het laagspanningsnet. Bij ETS hebben we twee systemen: Niko Home Control en KNX-protocol.

Niko Home Control

Bij dit systeem begin je met een basisinstallatie die je na verloop van tijd kan uitbreiden. Het grote voordeel? Je hoeft hiervoor geen extra bedrading toe te voegen. Ideaal dus voor vernieuwbouw. 

 

Met Niko Home Control kan je:

  • Alle toestellen en verlichting beheren met één schakelaar.
  • Rolluiken en zonwering automatiseren.
  • Spraakherkenning gebruiken.

KNX-protocol

KNX is een wereldwijd erkend communicatieprotocol dat specifiek is ontwikkeld voor woning- en gebouwautomatisering. Zo goed als elke installatie is automatiseerbaar waardoor toestellen van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen communiceren. 

 

De keuze voor dit systeem biedt verschillende voordelen:

  • KNX is een decentraal systeem. Problemen bij één apparaat zorgen dus niet voor andere problemen.
  • KNX is een open systeem en dus compatibel met andere protocollen. 
  • Vrijwel elke toestel is automatiseerbaar.

Wil je meer informatie over automatisering van je woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak om je wensen met ons te bespreken. 

 

Renovatiewerken om te voldoen aan de energiedoelstelling

De Vlaamse overheid wil dat alle woningen in 2050 voldoen aan het energielabel A. Dat wil zeggen een energieverbruik tussen 0 en 100 kWh/m per jaar. Om dit te behalen zijn er 15 renovatiewerken per uur nodig. Er is dus nog werk aan de winkel. Meer informatie over het klimaatplan en hoe jij mee kan helpen om de doelstelling te behalen vind je hier. 

 

Energietechnieken ETS

Welke renovatiewerken zijn fiscaal aftrekbaar?

Nu je weet welke renovatiewerken het meeste worden uitgevoerd door de Vlaming heb je misschien zelf interesse om je woning te renoveren. Wie hiervoor een lening afsluit kan genieten van fiscale voordelen. Of dit altijd aangewezen is, hangt af van je huidige lening(en): 

De rente over een normale renovatielening is perfect fiscaal aftrekbaar. Wie vandaag een lening afsluit, kan 2.280 euro inbrengen (+ 760 euro voor de eerste 10 jaar en 80 euro voor gezinnen met 3 kinderen). De effectieve belastingvermindering wordt bepaald door het vaste percentage van 40%. 

Je kan een belastingvoordeel aanvragen voor de nieuwe renovatielening, maar dan kan je geen voordeel meer krijgen voor de lopende lening. Je mag wel de overstap uitstellen waardoor je bijvoorbeeld de lopende lening fiscaal kan inbrengen en een jaar later de nieuwe lening. Let op, eens je overstapt, is de keuze definitief.

We raden je aan om altijd advies te vragen bij je bank alvorens een keuze te maken. 

Nu je weet welke renovatiewerken veelgevraagd, maar vooral energiebesparend zijn, heb je misschien interesse gekregen. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op en ontdek de voordelen van duurzame energietechnieken. 

Wil jij ook energiezuinig zijn?

ETS is dé geschikte partner voor energiebesparende systemen.

Deel dit artikel