We zijn met verlof van 26 december tot en met 8 januari. Fijne feestdagen!

Ventilatiesysteem voor je woning

Ventilatiesysteem voor je woning

Bij nieuwbouw en renovatie is een goed ventilatiesysteem wettelijk verplicht. Het is dan ook een cruciaal element om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren. Een goede ventilatie gaat gezondheidsklachten en vochtproblemen in huis tegen. 

Voor het plaatsen van ventilatie kan je best een beroep doen op een ervaren installateur. Met ons deskundig advies ben je zeker van het juiste ventilatiesysteem voor je situatie. We bespreken in deze blog de verschillende ventilatie-oplossingen die wij aanbieden.

Ventilatiesysteem voor je woning

Ventilatiesysteem C+

Dit ventilatiesysteem combineert een natuurlijke toevoer met een vraaggestuurde afvoer. Via raamroosters blaast het verse buitenlucht in de droge ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers en bureaus. Het stuurt de vochtige, verontreinigde lucht op vraaggestuurde manier weg via natte ruimtes zoals badkamers en keukens. De lucht wordt hierdoor enkel afgevoerd als het nodig is. Met dit ventilatiesysteem verlies je dus geen warme lucht wat jou een besparing op je energiefactuur geeft!

Ventilatiesysteem installatie op dak

Bij vernieuwbouw is systeem C+ een veelgemaakte keuze. Dit omdat het niet altijd makkelijk is om ventilatiebuizen weg te werken in een bestaande woning. 

 

De voordelen van systeem C+:

  • Zorgt voor energiebesparing.
  • Maakt zeer weinig lawaai.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Geschikt voor nieuwbouw en vernieuwbouw.
  • Zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Dat komt omdat zowel de toevoer als de afvoer volledig mechanisch gebeurt.

Verse lucht wordt via roosters in het plafond of de muur in droge ruimtes geblazen. Vervuilde lucht wordt via de natte ruimtes mechanisch afgevoerd. Het systeem is heel interessant voor nieuwbouwprojecten want hier is het makkelijk om de ventilatiebuizen meteen weg te werken bij het plaatsen van nieuwe muren. Voor vernieuwbouw is systeem C+ interessanter.

De voordelen van systeem D:

  • Heeft een miniem elektrisch verbruik.
  • Maakt zeer weinig lawaai.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Geschikt voor nieuwbouw en vernieuwbouw.
  • Zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit.

Voordelen van systeem C:

 

Lagere investeringskosten dan systeem DLager verbruik van het systeem:
Met een beperkter budget is systeem C wellicht de beste keuze, deze is namelijk een stuk goedkoper dan systeem.Systeem D heeft 2 ventilatoren nodig en hierdoor zal het verbruik dus hoger liggen dan bij systeem C. Ookal moet men rekening houden met de hogere stookkosten bij het opwarmen van de lucht in systeem C

Plaatsing en onderhoud

Laat je de installatie plaatsen door ETS? Dan ben je zeker van het juiste ventilatiesysteem en een 100% correcte plaatsing en werking. Voordat we beginnen met installeren, maken we eerst een voorontwerp. Hiermee kunnen we perfect inschatten wat de voordelen en de impact zullen zijn van het systeem.

Ventilatiesysteem installatieonderhoud

Het is belangrijk dat je op regelmatige basis het ventilatiesysteem laat onderhouden. Hiervoor kan je bij ons terecht! Ook de levering van nieuwe filters behoort tot onze service. 

Wat zegt de wet

Bij een nieuwbouw is het verplicht om voldoende toevoerventilatie te voorzien in droge ruimtes (leefruimte, slaapkamer, bureau, speelruimte). Net zoals toevoer moet er ook voldoende afvoerventilatie voorzien zijn in natte ruimtes. Dit gebeurt doorgaans door een mechanisch ventilatiesysteem. 

 

Bij een renovatie gelden ongeveer dezelfde ventilatie-eisen, maar in minder strenge vorm.

Meer weten over wat er juist verplicht is: raadpleeg zeker de website van de Vlaamse overheid!

Wil jij ook een aangenaam binnenklimaat?

ETS installeert het ideale systeem bij jou thuis.

Deel dit artikel